/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Horen, zien en melden
Home » Informatie & Media

Informatie

Informatie betreft evaluatie Buurtoezicht Oost
PDF – 58.1 KB 187 downloads

Het initiatief

In oktober 2012 heb ik contact gelegd met de gemeente met de vraag of het mogelijk is om een Buurttoezicht-team op te zetten in Sliedrecht-West.

Niet veel later werd ik door de wijkagent gebeld met de vraag of ik geïnteresseerden wilde werven om zo een team bij elkaar te krijgen.

Samen met mijn zoon zijn wij bij mensen langs de deur gegaan in de Elzenhof en de Prickwaert.

Na twee keer twee uur werven hebben we veel mensen gesproken waarvan iedereen het een goed initiatief vond en een aantal daadwerkelijk deel wilden uitmaken van het op te zetten buurtteam.

Eerste bijeenkomst op 28 november 2012

De eerste bijeenkomst van het op te starten Buurttoezicht vind plaats op 28 november 2012 om 19.00 uuur.

Het is bedoeling om te verzamelen voor school de Sprong, Elzenhof 124, om vervolgens met z'n allen naar het politiebureau te gaan.

Op het politiebureau krijgt u verdere informatie van, o.a. mensen van Buurttoezicht-Oost en uiteraard de wijkagent.

Wij hopen dat dit een geslaagde avond wordt met veel belangstellenden.

Hoop u allen te zien,

Vr.groet,

Sander 

Eerste bijeenkomst op 28 november succes !

Het was een behoorlijke opkomst op het politiebureau rond 19.00 uur.

Bestaande uit politie, Buurttoezicht-Oost, mensen van het anti-zakkenrolteam, de pers en uiteraard de mensen die ik de laatste tijd samen met mijn zoon geworven heb.

Na een korte inleiding van de wijkagent en de mededeling dat de politiek akkoord is gegaan met het op te zetten buurtteam, zijn we in verschillende groepjes de wijken door gegaan onder begeleiding van een agent en mensen van Buurttoezicht-Oost.

Zo heeft iedereen mee kunnen maken wat Buurttoezicht ongeveer inhoudt.

Rond kwart voor negen waren we weer terug op het politiebureau en na een bakje koffie en nog wat napraten zijn wij allen ons weegs gegaan.

Voor de komende tijd is het de bedoeling dat de mensen die zich hebben aangemeld en waarvan naam, telefoon en email bekend zijn binnenkort worden benaderd om daarna verdere afspraken te kunnen maken betreft het te beginnen buurtoezichtteam.

Hopende u voorlopig voldoende te hebben geïnformeerd, bedank ik u voor uw enthousiasme.

Vr.groet,

Sander

Jassen passen

Vandaag ( 4 dec) kan er een begin gemaakt worden met het passen van de jassen.

Het zijn jassen geworden met uitneembare binnenvoering en afneembare mouwen en de kleur is uiteraard blauw.

Daar ik mijn enkel heb gebroken hoop ik dat de mensen die zich hebben aangemeld  bij mij langs kunnen komen om te passen.

Als alles volgens schema blijft lopen kunnen we januari 2013 van start gaan.

Vr.groet,

Sander

Jassen passen (2)

Bij deze wil ik iedereen bedanken voor het passen van de jassen en dat dit allemaal zo vlot is verlopen.

Bedankt voor uw tijd.

Vr. groet,

Sander

 

Fijne jaarwisseling

Via deze site wil ik iedereen bedanken die zich aangemeld heeft voor Buurttoezicht-West en tevens voor het meedenken.

Januari 2013 gaat het geheel van start maar, voor die tijd is er een bijeenkomst waar u nog bericht over krijgt.

Ik wens iedereen een fijne en veilige jaarwisseling !!   

Lachen

Vr. groet,

Sander

Na drie jaar deze site toch maar weer opgepakt.

Na bijna drie jaar heb ik deze site toch maar weer actief gemaakt om zo een en ander betreft Buurttoezicht naar buiten te kunnen brengen.

Er is in de voorliggende tijd veel gedaan om Buurttoezicht op te bouwen, wat goed gelukt is.

Buurttoezicht-West bestaat op dit moment bijna drie jaar en we hebben buiten West nu ook de Rivierenbuurt Zuid/Noord en de Oude Uitbreiding-West erbij.

Het aantal vrijwilligers stond op 22, maar is helaas teruggelopen naar 16.

De vrijwilligers die gestopt zijn hebben wel zo'n drie jaar meegelopen en hadden op een gegeven moment ook andere bezigheden die ook tijd en energie vergde.

De afgelopen jaren hebben we niet stil gezeten maar veel gelopen.

Er zijn heel veel meldingen gedaan en verwerkt.

Er hebben veel actiedagen plaats gevonden.

                                                                               

Jochie tijdens spel: Mag ik de boef neerslaan als ik ’m zie?

12-12-2013

SLIEDRECHT. Wijkagent Hans van Schaik en burgemeester Van Hemmen tijdens de instructie van het spel ”Boef in de wijk”.

„Vandaag staan we geen inbraken toe. Ze moeten van onze spullen afblijven. Daarom gaan we vanavond boeven vangen. Maar let op: het blijft een spel. Een soort vossenjacht. We gaan op zoek naar inbrekers in onze wijk.” Met deze woorden startte burgemeester Van Hemmen van Sliedrecht woensdagavond het spel ”Boef in de wijk”.

Tienstallen Sliedrechters zijn er klaar voor. Opvallend veel kinderen doen mee. Gewapend met mobieltjes en zaklantaarns gaan ze op boevenjacht.

Politie en gemeente organiseren het buurtspel in het kader van het Donkere Dagen Offensief. Dat is bedoeld om inwoners bewust te maken van de kans op inbraken in de winter, wanneer de meeste inbraken worden gepleegd. „Nu moeten we nog beter opletten dan anders. Daarom ben ik zo blij dat jullie meedoen”, zegt Van Hemmen in de hal van het oude raadhuis aan het Langeveldplein.

Wijkagent Hans van Schaik legt de spelregels uit. „We zoeken een ‘veilige’ boef. Hij gebruikt geen geweld, loopt niet door tuinen en rent ook niet weg. Dus geen klopjachten vanavond. Tijdens het zoeken krijgen jullie tips via Twitter. We beginnen met kleine aanwijzingen en als het spel te lang duurt, maken we het makkelijker, want de kinderen moeten wel op tijd naar bed. Als je denkt dat je de boef hebt gevonden, vraag je gewoon: „Bent u de boef?.” Als-ie ja zegt, waarschuw je ons. Dan komen wij hem met de politiewagen halen.”

Een paar jochies van een jaar of 10 vinden dat maar een wankele basis voor een arrestatie. „Zo’n boef gaat er natuurlijk wel vandoor. Kunnen we hem niet beter neerslaan?”, oppert er eentje. Zijn buurman: „Of direct 1-1-2 bellen.” Dat vindt Van Hemmen wat te gortig. „Nee jongens, denk erom: Het is maar een spelletje.”

De boevenvangers overleggen nog even met Van Schaik hoe inbrekers te herkennen zijn. „Ze hebben allemaal een lange zwarte jas aan”, weet de jeugd. „En een bivakmuts is verdachter dan een petje.” Van Schaik: „Klopt. En ze hangen rond en kijken of er ramen en deuren open staan.” Een meisje van een jaar of 8 geniet met volle teugen. Tegen een vriendinnetje: „Spannend hè. En ik heb net de burgemeester een hand gegeven.”

Dan komen de eerste tips binnen: „Hij is gezien in de Thorbeckelaan.” De speurders gaan er ijlings vandoor. Een enkeling lopend, de meesten op de fiets.

Prachtige avond voor zo’n spel. Lekker mistig, koud. Echt weer om boeven te vangen.”

 

Politie: '130 huizen in duisternis tijdens kerktijd'

27-10-2014

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse wijkagenten hielden zondag samen met de vrijwilligers van buurttoezicht een 'kerkenactie' in Sliedrecht-West. Die hield in dat de handhavers tussen 18.00 en 19.30 uur, de tijd van de late kerkdienst, alle woningen van de Stationsweg tot de grens met Papendrecht controleerden op de verlichting. Wijkagent Klaas Blokland zegt geschrokken te zijn van wat zij zagen. ,,Ruim 130 huizen waren in volledige duisternis gehuld." Door Caroline Voorbergen Blokland noemt dit zorgelijk omdat de meeste inbraken vroeg in de avond plaatsvinden. Een goede verlichting is volgens hem een belangrijke component om ongenode gasten in huis te weren. ,,Het gaat erom een bewoonde indruk achter te laten. Dus een klein pitje is niet voldoende. Ook dat hebben we zondag veel gezien. Die huizen hebben we niet eens bij dat aantal van 130 opgeteld", vertelt Blokland. Hij raadt aan meer lampen te laten branden, eventueel de televisie aan te zetten en de gordijnen (deels) te sluiten. ,,Laat niet zien dat je er niet bent", adviseert de wijkagent. De kerkenactie werd gehouden in het kader van het zogenoemde Donkere Dagen Offensief. Daarmee wijst de politie in de wintermaanden de burgers op het verhoogde gevaar op auto- en woninginbraken in deze periode. ,,Het gaat nu juist de goede kant op in Sliedrecht met de inbraken, dat willen we graag zo houden. Zeker in de wintermaanden moeten we dan allemaal een tandje bijzetten. Dit weekend hadden we helaas twee woninginbraken in Sliedrecht en ook in bijvoorbeeld Gorinchem en Papendrecht hebben we gemerkt dat het weer gaat beginnen. Daarom doen we er alles aan de alertheid bij de mensen te verhogen." Bij de huizen die zondagavond in volledige duisternis waren gehuld heeft de politie een folder in de brievenbus gedaan. Over een aantal weken trekken de handhavers weer op zondagavond door Sliedrecht-West om te kijken of de bewoners de tips goed hebben opgevolgd.

 

VANAVOND VEEL BLAUW OP STRAAT IN SLIEDRECHT-OOST- EN WEST

13-11-2014 

SLIEDRECHT – In het kader van de Donkere Dagen Offensief houden de politie en het buurttoezicht in Sliedrecht-Oost- en West vanavond een gezamenlijke preventie-actie. Twintig buurttoezichthouders en zeven politieagenten geven hier gestalte aan.

Wie op verschillende plekken, zowel in Sliedrecht-Oost als in het westelijke deel van het dorp, blauw op straat tegenkomt, hoeft dus niet te schrikken. De actie is bedoeld om bewoners bewust te maken van het feit dat nu de dagen steeds korter worden inbrekers hun kans ruiken. Jaarlijks blijkt uit cijfers van de politie dat gedurende de wintertijd meer woninginbraken worden gepleegd. Sliedrecht heeft door haar ligging aan de A15 last van wat mobiel banditisme wordt genoemd.

Aangezien de wintertijd net is ingegaan volgen er nog meer acties die samenhangen met het Donkere Dagen Offensief. Zo wordt zondagavond 7 december ook een zogeheten kerkenactie gehouden in Sliedrecht-Oost. In navolging van Sliedrecht-West waar drie weken geleden de buurttoezichthouders samen met de wijkagent een speciale ronde liepen op zondagavond. Tussen 18.00 en 19.30 uur wandelden zij alle wijken door om te kijken of bewoners die niet thuis waren een lichtje hadden laten branden. Dat bleek in veel woningen niet het geval. Bij meer dan 130 woningen werden flyers in de bus gedaan omdat ze in duisternis waren gehuld. Het wordt een kerkenactie genoemd omdat op zondag veel inwoners van Sliedrecht aan het begin van de avond een kerkdienst bijwonen en daardoor niet thuis zijn. Vanavond is een reguliere buurttoezichtavond zonder flyers, maar wel met meer manschappen en aan hun zijde politieagenten.

 

19-5-2015

'In de Weer'

Sliedrecht

De natuurspeeltuin aan de Prickwaert in Sliedrecht wordt morgen pas geopend, maar de eerste vernielingen zijn al gepleegd. Buurtbewoners klagen over hangjongeren.

Eerder werden er planten uit de grond getrokken en werd graffiti gespoten in de natuurspeeltuin op het braakliggende terrein waar voorheen de Roald Dahlschool stond. De speelplaats is vooral bedoeld voor kleine kinderen. Ook dit weekend was het weer raak. Buurtbewoners klagen over vernielingen in de speeltuin.

Toen de 44-jarige Kelly Rijsdijk uit Sliedrecht langs de speelplaats liep met zijn 5-jarige dochter en hondje wilde hij een groep jongens die er rondhing terechtwijzen. Dat werd hem niet in dank afgenomen.

,,Een stuk of acht jongens waren wild aan het springen op een loopbrug en ze vertoonden baldadig gedrag. De speeltuin is nog dicht dus ik zei er iets van. De sfeer werd gelijk grimmig en ik kreeg naar mijn hoofd dat ik me er niet mee moest bemoeien," vertelt Rijsdijk. ,,Ik ben niet bang aangelegd, maar ik was wel met mijn kleine dochtertje. Dat vind ik niet prettig. Vervolgens gooiden ze met stenen en stokken."

Bloedlink
Bloedlink werd de buurtbewoner ervan, maar hij besloot toch terug naar huis te keren. ,,Ik was er zo nijdig om. Het zat me echt dwars, vooral omdat ik me goed kan voorstellen dat er mensen zijn die straks niet meer langs de speelplaats durven te lopen. Ik ben naar huis gegaan en heb daar de politie gebeld. Tegen een groep van acht man doe je niks."

de gemeente Sliedrecht verklaart de nog te openen speeltuin goed in de gaten te houden. ,,We hebben meerdere meldingen gehad van overlast, dus we kijken het even aan. We gaan nog geen maatregelen treffen zoals een hoger hek plaatsen, maar we houden het zeker in de gaten," aldus woordvoerder van de gemeente Rico den Boer.

De politie zegt niet buitensporig veel meldingen gehad te hebben. Over maatregelen is daarom nog niks bekend. De jongens renden weg toen de politie gisteren na de melding aankwam bij de speelplek.

 

21 mei 2015

 

Woensdag 20 mei 2015 heeft wethouder Hans Tanis onder grote belangstelling van inwoners van Sliedrecht de nieuwe natuurspeeltuin “In de weer” geopend. Deze middag waren er in de speeltuin ook allerlei (educatieve) attracties aanwezig.

Woensdag 20 mei 2015 heeft wethouder Hans Tanis onder grote belangstelling van inwoners van Sliedrecht de nieuwe natuurspeeltuin “In de weer” geopend. Deze middag waren er in de speeltuin ook allerlei (educatieve) attracties aanwezig. Zo konden kinderen een vogelhuisje maken en was het mogelijk om met een schepnetje slootbewoners te vangen waar vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard dan weer uitleg over gaven. Maar het leukste was natuurlijk het trekvlot, waarmee steeds groepen kinderen de oversteek waagden. Deze grote belangstelling liet gelijk een van de manco’s van deze leuke speeltuin zien. Want het vlot bleef op een gegeven moment vastzitten en hoe wordt zoiets dan opgelost. Normaliter is er namelijk geen toezicht in de speeltuin aanwezig, zoals wel het geval is in de natuurspeeltuin “De woeste weide” bij de kinderboerderij. Dit punt is gelijk besproken met zowel de wethouder als met een medewerker van de gemeente.

De speeltuin is voor de opening al negatief in het nieuws geweest omdat jongeren het nodig vonden vernielingen aan te richten. Tijdens de opening waren er ook vrijwillige medewerkers van Buurttoezicht aanwezig. Deze heren zullen doen wat in hun vermogen ligt om de speeltuin tot een prettige plek in de buurt te maken. Feit is wel dat deze mooie speeltuin kwetsbaar is door de open ligging en de nu nog jonge materialen.

De JongerenOntmoetingsPlek bij de speeltuin werd door een medewerker en jongeren van Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht mooi blauw geschilderd. Hopelijk trekt dit jongeren aan om hun eigen creativiteit hier weer op los te laten.

Alles bij elkaar heeft Sliedrecht-West er een mooie speel- en ontmoetingsplek voor kinderen en hun (groot)ouders bij gekregen. 

 

Buurttoezicht Sliedrecht-West houdt een oogje in het zeil bij gisteren geopende natuurspeeltuin

Afbeelding bij nieuwsitem 'Buurttoezicht Sliedrecht-West houdt een oogje in het zeil bij gisteren geopende natuurspeeltuin'

21 mei 2015

SLIEDRECHT – De gemeente heeft de contacten met het jongerenwerk en de wijkagent geïntensiveerd wat betreft de natuurspeeltuin aan de Prickwaert die gisteren is geopend. De reden is dat er de afgelopen weken sprake is geweest van vandalisme in de vorm van uit de grond getrokken planten alsmede zwerfvuil en graffiti (zie ‘Gerelateerde berichten’) . Een buurtbewoner vertelde tegenover AD De Dordtenaar (het artikel is dinsdag gepubliceerd) dat een groepje jongeren dat zich ophield in de natuurspeeltuin stenen en stokken naar hem en zijn dochtertje heeft gegooid toen hij hen terechtwees.

Naar aanleiding hiervan en eerdere signalen heeft de CDA-fractie schriftelijke vragen gesteld. Die werden dinsdagavond aan het begin van de raadsvergadering al beantwoord door de burgemeester, die daarmee, met de opening in het vooruitzicht, een signaal wilde afgeven. ,,Ze moeten hier met hun tengels van af blijven”, zei  van Hemmen op krachtige toon nadat hij eerder had aangegeven dat de gemeente contact heeft gehad met de wijkagent en het jongerenwerk en van eerstgenoemde te horen heeft gekregen dat de buurttoezichthouders in Sliedrecht-West, die ‘s avonds hun ronde maken, het terrein dagelijks zullen bezoeken.

Hij noemde het belangrijk dat buurtbewoners blijven melden. ,,Of we gezien de eerdere signalen laks hebben gehandeld? Nee, dat hebben we niet”, reageerde hij op een vraag van het CDA. ,,Het terrein was afgesloten. Vernielingen kunnen helaas plaatsvinden in de openbare ruimte.”

 
Bovenstaande foto is gisteren gemaakt tijdens de opening van de natuurspeeltuin. Kijk voor meer foto’s en een kort sfeerverslag onder ‘Gerelateerde berichten’.

 

 

21 oktober 2015

 

Vooraankondiging WhatsApp-groep Sliedrecht-West en Centrum

Eerder dit jaar heeft Buurttoezicht Sliedrecht-Oost het initiatief genomen om een Whats App-groep te starten in Sliedrecht-Oost.

Op dit moment heeft de Whats App-groep meer dan 60 deelnemers verspreid over de wijken De Grienden en Vogelbuurten. 
Deelnemers aan de WhatsApp-groep kunnen verdachte situaties melden om zo anderen buurtbewoners te waarschuwen en alert te maken. Zo dragen we met z'n allen bij aan een veiliger Sliedrecht. 

Vanavond hebben wij met de coördinator van Buurttoezicht Sliedrecht-West rond de tafel gezeten om de start van een Whats App-groep in Sliedrecht-West en centrum voor te bereiden.
Later deze week volgt meer informatie over de Whats App-groep. Gaat u zich ook aanmelden? Deel en like dit bericht!